Het landschap van de toekomst volgens…

Hoe ziet het landschap van de toekomst er uit? Kinderen, jongeren en studenten vertellen...

TIJN (8 JAAR)

“In de toekomst, dan is er veel minder natuur en zijn er veel meer gebouwen. Ik denk dat de steden wit en modern zijn, omringd met water. De huizen hebben veel ramen en muren van een ander materiaal dan steen. Wat voor materiaal dan wel, dat weet ik niet. Omdat het landschap vol is, zijn er meer ondergrondse wegen gemaakt. Ik denk dat er in 2040 alleen nog maar hybride en elektrische auto’s rondrijden. In 2060 gaan we de lucht nog meer gebruiken. Misschien zijn er dan nog meer vliegtuigen, raketten en spaceshuttles. Wat wel jammer is, is dat de natuur niet meer dicht bij de steden ligt. Wel zijn er jungles in de verte. Alleen daar zijn er dieren. Dat betekent dat er over de hele aarde minder dieren zijn, en dat vind ik geen leuk idee. De mensen zijn ongeveer hetzelfde als nu, maar die hebben andere kleren aan. Hoe die kleren eruit zien? Wat er dan in de mode is!”

MINKE (13 JAAR)

"Ik vind dat er heel veel goede ideeën voor de toekomst worden bedacht, bijvoorbeeld tijdens de Klimaattop in Parijs. Maar nu is er nog niet zo veel veranderd en dat is wel jammer. Er zijn ook ideeën die wel uitgevoerd worden, zoals twee hele lange buizen op het water die plastic soep naar een platform brengen waar het wordt gerecycled. Wat ik zelf hoop is dat zo veel mogelijk elektriciteit in de wereld met zonnepanelen wordt opgewekt. Verder denk ik dat gebieden die nu dunbevolkt zijn omdat er bijvoorbeeld water- of voedseltekort is. Die landen worden bewoonbaar gemaakt. Dan is er meer ruimte in de wereld voor mensen en dieren. Volgens mij hebben de huizen in de toekomst veel glas, wekken zelf energie op en veel mensen hebben een moestuin bij hun huis."

LARS (22 JAAR)

"Ik hoop dat er in de toekomst minimaal zoveel groen is als nu, maar ik ben bang dat dat niet het geval zal zijn. Althans, die kant lijkt het op te gaan. In de toekomst reizen mensen niet meer via het land, maar via de lucht en onder de grond. De Hyperloop van Elon Musk is daar een goed voorbeeld van. Laten we minder vlees eten, minder autorijden, aan groene energiewinning doen, dan gaan we de goede kant op. Inmiddels moet het milieu gewoon op nummer 1 staan bij iedereen. We moeten ons daarvoor nu gewoon allemaal in gaan zetten. Geen excuses meer."

LYRA (9 JAAR)

"Over honderd jaar denk ik dat er niet heel veel maar wel heel mooie natuur zal zijn. Allemaal mooie soorten groen en een mooie lucht, mooi blauw en een zonnetje, geen wolkjes. Veel zwembadjes in de tuinen. Veel straten en gebouwen van steen en hout. Veel winkels, maar dat zijn dan grote winkels, grote bedrijven en meer bekende merken. Er komen ook nieuwe trends met kleding. Mooie huizen, met mooie daken en veel mooie kleuren. De huizen zijn groot met veel kamertjes om het knus te maken. Op de waddeneilanden zijn mooie duinen en mooie strandtentjes. Je kan ook sneller naar andere landen reizen, met snellere vliegtuigen. Ik denk dat je op het strand ook meer dieren zal vinden, levende en dode omdat er steeds meer dieren bij komen. Er worden meer natuurgebieden beschermd en dieren worden minder snel dood gemaakt. Er zijn dan ook nieuwe soorten groente en fruit. Er zijn zelf rijdende auto's want daar zijn ze al mee bezig, Ik denk dat bijna alle huizen en auto's dan zonnepanelen hebben."

DAAN (7 JAAR)

"Landschap is de wereld. En de wereld moet je laten zoals die is. Dus dan laat je het gras gewoon groeien. En als het dan heel hoog is, dan kunnen we verstoppertje spelen in het gras. Dan hoeven we niet meer tussen de auto's te verstoppen..."

RUBEN (11 JAAR)

"Voor mij is het volgende landschap, een landschap dat zich makkelijk kan aanpassen aan veranderende omstandigheden en een landschap waarin de gebruikers vooropstaan."

VINCENT (23 JAAR)

"Voor mij is het volgende landschap, een landschap dat zich makkelijk kan aanpassen aan veranderende omstandigheden en een landschap waarin de gebruikers vooropstaan."

BRITTE (10 JAAR)

"Ik denk dat in de toekomst alle auto’s en huizen zonne-energie hebben. En dat elk huis een robotje heeft. Dus als je iets vraagt dan kan die de tv of de oven aandoen. En dat mensen ook op andere planeten wonen en dan gaan zij op vakantie naar de aarde. Of wij gaan op vakantie naar een andere planeet. Maar er zijn ook planeten daar ga je nooit naar toe want dat is te ver weg. Dat duurt wel een eeuw. De huizen zijn dan halfronde bollen met een glazen dak. Dan zie je de sterren en de maan. En de planten en groenten op andere planeten zien er anders uit en ze smaken ook anders dan op aarde. Iedereen heeft zijn eigen kleine vliegtuigje. Een soort helicopter maar dan in het klein en dan kan je overal naar toe vliegen. Ik denk dat er minder natuur is. Maar in sommige landen is nog wel natuur van vroeger en dat is heel bijzonder en daar gaat dan iedereen naar toe."

ANOUK (6 JAAR)

“Ik denk dat ik het misschien wel weet hoe het er in toekomst uitziet, maar ik weet niet zeker of ik het juist heb. Mieren bijvoorbeeld, die zijn heel anders dan wij. Ze leven hun eigen leven. Ze maken hopen en ondergrondse stelsels. Zoals zij dat kunnen, kunnen wij dat niet. Maar ze hebben soms wel last van ons. Als we bij hun nest lopen, dan beeft de aarde en dan kan hun zelfgebouwde huis weleens instorten. Dan moeten ze altijd voor ons weglopen. Als we een mierenhoop zien, dan zeggen we vaak: “Die prikken en kriebelen. Blijf uit de buurt.” Maar het geheim van de mieren is misschien wel dat zij buitenaardse wezens zijn, maar wij dat niet zo zien. Misschien vliegen ze ’s nachts wel met raketjes naar de maan en ontdekken ze daar andere wezens in de ruimte. En ondertussen denken wij dat er daar niemand anders leeft.”

SUUS (10 BIJNA 11)

"Ik denk dat al het natuur weggaat en alles voor nep planten en bomen om wordt om geruild die dan op een chemische manier zuurstof produceren. Vervolgens denk ik dat er veel meer van plastic is en dat al ons eten chemisch is. Er is denk ik ook een nieuwe uitlaatgas voor de voertuigen. En alles is denk ik veel groter en uitgebreider. Mijn tips zijn om meer les oven de natuur te geven op school voor kinderen zodat ze er bewuster voor zijn wat ze doen. Ik denk dat als we ook minder gaan bouwen en meer natuur neerzetten dat we al een heel eind komen. Ik denk dat alles zo zal zijn, maar ik hoop het niet."

LARA (12 JAAR)

"Ik zou willen dat alle huizen met zonnepanelen werden gebouwd. En dat er niks vies meer op straat ligt. In de toekomst zou het zo moeten zijn dat alle straten heel schoon zijn. Daar moeten strenge regels voor worden gemaakt. Iedereen heeft vier afvalbakken: één voor papier, één voor plastic, één voor eten en één voor overige dingen. Het lijkt me ook goed dat alle fabrieken sluiten en dat we nieuwe manieren vinden die het landschap niet verder vervuilen. In de toekomst zijn we denk ik wel al allemaal op elektrische auto’s overgegaan. Dat is veel beter, maar we moeten nog veel doen. In het landschap komt denk ik ook veel meer groen, maar dan moeten er wel minder bosbranden komen."

Blijf op de hoogte van de activiteiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Follow us
#landschapstriennale