“Rust, ruimte, relativeren en besef in een rustieke georganiseerde omgeving”

“Rust, ruimte, relativeren en besef in een rustieke georganiseerde omgeving”

De vierde editie van de Landschapstriënnale vindt plaats in PARK21, Haarlemmermeer. Hoofdlocatie is Landgoed Kleine Vennep, de boerderij en polders van de familie Molenaar, gelegen in het hartje van de Haarlemmermeer. Eigenaar Dirk Molenaar heeft een groot hart voor het landschap, de landbouw en de toekomst. Lees hier zijn verhaal over hoop, schoonheid, zorgen en de toekomst

~~~

“Ik ben de ouderwetse en voor velen de vreselijke mening toegedaan dat de ongekende technologische ontwikkelingen en de digitale vooruitgang ons voor een deel slechts louter geestelijke armoede heeft opgebracht.

Zeker, ook ik maak gebruik van praktische toepassingen van het aanbod in technologie dat de huidige geweldige tijd ons biedt en ben daar blij mee.

Vroeger was het zeer zeker niet beter.

Echter, het besef en de beeldvorming hoe en waar voedsel geproduceerd wordt, is nog nooit zo ver uit de gedachtegang en denkwijze van de huidige opgroeiende generatie geweest dan nu.

Grond is schaars, we moeten verdelen naar behoefte en naar functie en praktische invulling

Nieuw besef

Er is geen land ter wereld waar de consument zijn voedselpakket voor zo weinig geld ten opzichte van het besteedbaar jaarinkomen kan kopen.

Er is geen land in de wereld waar de lucht zo schoon is, waar het voedsel zo veilig is, waar voedsel altijd aanwezig is en je nooit hoeft te wachten voor het schap, alleen voor de kassa en waar we hebben besloten dat  komkommers recht moeten zijn en we 35% van goed voedsel weggooien, omdat we elkaar hebben wijsgemaakt dat de waarheid te manipuleren is.

Ook het volgende landschap moet in combinatie met recreatie, ontspanning, ontstressing de onontbeerlijke functie van voedselproductie in welke vorm dan ook blijven behouden.

De 10.000 akkerbouwers die we nog hebben op een bevolking van 17 .000.000 zielen die met hun familie kapitaal, lef, inzet en ondernemersgeest elk jaar weer zaaien om te kunnen oogsten, zouden meer waardering mogen krijgen in plaats van gememoriseerd te worden.

Dagelijks veilig voedsel

Dagelijks veilig voedsel is geen vanzelfsprekendheid maar een privilege van een hoog ontwikkelde samenleving waarvan slechts een promillage van de wereldbevolking op deze wijze gebruik van kan maken.

Mijn missie is een landgoed te maken waar de burger en de boer samenkomen in combinatie met recreatie, cultuur, zorg, horeca, geestelijke rust, voedsel en educatie. Ik krijg de kans, ik ben dankbaar en ga het proberen.”

Deel dit bericht