‘Haarlemmermeer: een unieke balans van natuur en dynamische ontwikkelingen’

‘Haarlemmermeer: een unieke balans van natuur en dynamische ontwikkelingen’

De fotograaf die de prachtige groene bomenrij in PARK21 fotografeerde, het hoofdbeeld van de Landschapstriënnale, hebben wij voor een kort momentje even achter zijn camera vandaan gehaald. Wie is hij? En hoe ziet het landschap van de Haarlemmermeer er door zijn ogen uit?

Al voor dag en dauw, in weer en wind staat Danny de Casembroot ergens in het landschap van Haarlemmermeer. “De natuur en woongemeenschappen hebben een bijzondere uitstraling. Het aanwezige en vluchtige licht kan dit nog eens versterken.”

Van hobby naar passie

Hoewel het nu dagelijkse kost is, duurde het in zijn leven even voordat hij die focus te pakken had. “Mijn eerste fototoestel kreeg ik van mijn opa toen ik slaagde voor de middelbare school, maar gitaarspelen en andere hobby’s zoals voetbal en squash gingen voor.

Van mijn geboorteplaats Amsterdam, kwam ik via Hillegom in Beinsdorp terecht. Op deze rustige en kleinschalige plek, middenin Haarlemmermeer pakte ik mijn camera weer op en begon de natuur te fotograferen. Ongemerkt werd mijn hobby een passie.”

Dynamische en unieke omgeving

“Niet iedereen weet het, maar als je goed kijkt dan is het landschap van de Haarlemmermeer zo dynamisch; er gebeurt veel. Ik ga regelmatig, op alle tijden van de dag, naar PARK21 om foto’s te maken. Ik kijk primair naar de veranderingen in het landschap, maar ook naar de uitstraling van sommige specifieke punten die je hier vindt, zoals het Haarlemmermeerse Bos,de Groene Weelde Nassaupark, evenementen of algemene zaken. Dat verveelt nooit. Een fotograaf kan afhankelijk zijn van een situatie die zich binnen enkele seconden afspeelt en zich nooit meer zal afspelen. Fotografie vereist soms dus snelle anticipatie met een goede concentratie.

Haarlemmermeer vind ik een landschap dat uniek is vormgegeven. De combinatie van zonlicht en bomen, maar ook de verhouding tussen wonen en natuur vind ik hier bijzonder. De diversiteit en de overgang van de ene naar de andere wereld in dit gebied, vind ik heel fascinerend.”

Balans tussen natuur en wonen

“Het landschap verandert in een rap tempo. Ik denk dat er over vijf jaar nog meer huizen zijn gebouwd en dat PARK21 nog meer vorm heeft gekregen. Een plek waar rekening wordt gehouden met de balans tussen wonen en natuur. De Randstad is al genoeg verstedelijkt en Haarlemmermeer is daarin nog steeds een uitzondering gelukkig.

Ik geloof niet dat dit zo blijft. De populatie neemt toe, dat zal op een gegeven wel meer worden. Het is niet anders. Hier ligt ook veel werk, dus dat is logisch. We zullen zien.”

Deel dit bericht