De locatie

De Landschapstriënnale 2017 vond plaats op Landgoed Kleine Vennep, gelegen op PARK21 middenin de polders van Haarlemmermeer.

PARK21: een metropolitaan park

PARK21 is een nieuwe duurzame bestemming midden in de polder tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep, waar stad en land elkaar ontmoeten. Met een oppervlak van circa 1.000 hectare, net zo groot als het Amsterdamse bos, wordt PARK21 hét groene, recreatieve centrum van een dynamische, internationale regio. Voor inwoners van Haarlemmermeer maar ook ver daarbuiten.

Polder, park en pret

PARK21 combineert polder, park en pret. De polder, krijgt een nieuwe dimensie door de realisatie van een publieke parklaag met recreatie, natuur, wandel en fietsverbindingen ,en ruimte sport- en culturele evenementen, aangevuld met een recreatieplas met commerciële voorzieningen en attracties. Aan de oostzijde is ruimte voor een grootschalige leisurezone.

PARK21 ontwikkelt zich tot een bestemming voor mensen uit de omgeving, uit de regio én voor internationale bezoekers. Het wordt een park in de polder, dat de verhalen van Holland vertelt, door authentieke belevenissen en ervaringen te bieden en tal van plekken om te ontdekken.

Spelen, sporten en natuur beleven

PARK21 staat door de vele mogelijkheden en ruimte nooit stil. Het eerste deelgebied aan de Nieuwe Bennebroekerweg in Hoofddorp is een glooiend groen gebied met slingerende wandel- en fietspaden. Hier vindt u het honkbalstadion van de Hoofddorp Pioniers. Daarnaast een manege, een tuincentrum, een bijenstal en een natuurspeelplaats. Heel veel kinderen hebben hun weg naar de speeltuin Kleiland al gevonden, misschien wel de leukste in de regio. Daarnaast wordt er samen met ondernemers, scholen en bewoners steeds naar nieuwe mogelijkheden gekeken,

Aan de oostkant van PARK21 hebben vier boeren de handen ineen geslagen en Parklanden ontwikkeld. Aan de Rijnlanderweg organiseren zij allerlei belevingsactiviteiten voor veel bezoekets zoals aardappels rooien, houthakkersdag, dansende koeien en boerengolf.

Met het landgoed van Dirk Molenaar als hoofdlocatie van de landschapstriënnale en de start ban de ontwikkeling van ruim 80 hectare grenzend aan Nieuw Vennep, krijgt ook de zuidkant van PARK21 een impuls.

Samen creëren

De betrokken publieke partijen kunnen en willen PARK21 niet alleen realiseren. Zij hebben hierbij de samenleving hard nodig. De gemeente heeft het eerste gebied van PARK21 aangelegd als aanzet voor verdere ontwikkelingen. Nu zijn anderen aan de beurt om het park verder vorm te geven. De gemeente houdt regie, zal ontwikkelingen begeleiden en de juiste mensen aan elkaar verbinden om de uitvoering mogelijk te maken. In 2017 worden grote stappen gezet met nieuwe initiatieven en ontwikkelingen.

Meer weten? Ga naar de website van PARK21.