‘De Eeuwige Bron’ wint Eo Wijers Prijs 2019-2020

‘De Eeuwige Bron’ wint Eo Wijers Prijs 2019-2020

Op woensdag 23 september 2020 werd de Eo Wijers Prijs 2019-2020 uitgereikt. Het ontwerpteam van het plan De Eeuwige Bron nam de prijs in ontvangst. De Eeuwige Bron is volgens de jury ‘… een compleet en uitvoerbaar plan, met een lonkend perspectief van ‘nooit meer watergebrek’.’

Als iets duidelijk werd op deze middag is het de urgentie, het gewicht van de problematiek waarmee we te maken hebben. Het onderwerp van de Prijsvraag, de toekomst van de landbouw, haalt inmiddels bijna dagelijks de kranten. Dat het ook in de vakwereld leeft bleek uit het aantal inzendingen in de eerste ronde: 41. Ook opmerkelijk was dat de bureaus, corona of niet, naarstig hebben doorgewerkt, zodat volgens planning de resultaten konden worden gepresenteerd. Jammer genoeg niet, zoals de opzet was, tijdens de Landschapstriënnale. Die is uitgesteld, waarmee de uitreiking eigenlijk ook een opstap werd naar april, de maand waarin de triënnale nu gepland is.

Landbouw is één van de onderwerpen op de triënnale, de urgentie van het totaal overtreft eigenlijk ons voorstellingsvermogen. Die onderhuidse onrust leek op de bijeenkomst voelbaar. Zijn we eigenlijk wel in staat om te doen wat nodig is? We praten, onderzoeken en zoeken, verbeelden. En dan?  Is er inderdaad sprake van momentum? Een transitie die, weliswaar traag, maar toch, vorm aan het krijgen is? Het antwoord was geen ja, maar wel een gezamenlijk gevoel dat we, als het er nog niet is, het waar moeten gaan maken.

De locatie waar de finale plaatsvond was daarvoor goed gekozen: de LocHal in Tilburg. In Brabant, de regio van de Landschapstriënnale 2021. In de prachtige, bijna immateriële, Glazen Zaal, hergebruikt uit de Beurs van Berlage, waarmee het bestaande ook hier nieuw leven is gegeven.
Klik hier voor het nieuwsbericht van Eo Wijers

Het team van De Eeuwige Bron met de Eo Wijers Prijs 2019-2020. Foto: Bibi Veth

Deel dit bericht