Haarlemmermeer altijd in beweging

Haarlemmermeer altijd in beweging

In de meer dan veertig jaar dat hij hier woont, heeft Kees van der Veer heel wat veranderingen gezien in het landschap van Haarlemmermeer. Vergezeld van zijn fototoestel verkent hij nog steeds alle hoeken van deze gemeente. Zelfs de lucht is hem vertrouwd (hij maakte onlangs voor de vierde keer prachtige luchtfoto’s van Haarlemmermeer).

“Samen met mijn vrouw ben ik in 1974 in Hoofddorp komen wonen in de wijk Graan voor Visch, met uitzicht op het toenmalige landgoed van boerderij De President aan de Hoofdweg. In het begin hadden we het net zoals vele anderen druk met werk, familie en vrienden. Tot dat begin jaren 1980 en 1990 duidelijk was dat er grootse plannen in aantocht waren om het landschap te veranderen. Toen dacht ik als hobbyfotograaf: ‘Wat er nu is mag ik wel gaan vastleggen met de camera.’”

Snelle transformaties op de gevoelige plaat

“Vanaf 2001 ging ik met mijn eerste digitale camera bijna dagelijks op pad door het landschap van Haarlemmermeer. Dat resulteerde in heel veel foto’s van van alles en nog wat. Ik zag het landschap steeds weer veranderen. Schiphol werd alsmaar groter en slokte alle landbouwgronden op. Dorpen breidden uit met woningbouw en industrieterreinen. Nieuwe snelwegen doorkruisten het polderlandschap in rap tempo.

Vooral Hoofddorp en Nieuw-Vennep werden behoorlijk uitgebreid met nieuwe wijken en kantorenparken. Hoofddorp is inmiddels uitgegroeid tot een stad met allerlei faciliteiten zoals een enorm winkelcentrum, een bioscoop, een theater, veel horeca, etc. Dat alles bij elkaar slokte veel landbouwgronden op. De agrarische sector kwam onder grote druk te staan en velen moesten letterlijk het veld letterlijk ruimen.”

Leefbaarheid koesteren

“Waar mensen zijn, moeten mensen zich ook vermaken. Voor recreatiegebieden is ook veel landbouwgrond opgeofferd, zoals het Haarlemmermeerse bos. Die ontwikkeling wordt doorgezet met de komst van het nieuwe recreatiegebied PARK21.

Haarlemmermeer is inmiddels in alle opzichten multicultureel geworden. Kortom, een polder waar steeds wat gebeurt en dus bepaald niet saai is te noemen. Ik verwacht dat het de komende tijd in alle opzichten steeds drukker zal worden. We moeten met z’n allen Haarlemmermeer leefbaar zien te houden. Ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken, zodat het heel prettig blijft wonen in deze polder.”

Kees van der Veer (fotograaf)

Deel dit bericht