Het Eetbare Landschap – Festival

Hoe kan het ommeland de stad en de dorpen voeden in de toekomst? Dat ontdek je tijdens het Eetbare Landschap festival! Kom naar de knusse streekmarkt, volg een workshop kaasmaken of ga op landschapssafari met wildplukster en jager Ellen Mookhoek. Ook is er een speeltuin, een theetuin en een geitenweide. Deze dag is geschikt voor alle leeftijden. Toegang voor alle onderdelen is gratis.

Blokkenschema

Programma

Word Bites
Eetbare woordenwandeling

Tijd: 14.00 uur en 16.00 uur (duur: 1 uur)
Aanmelden niet nodig

Met zang & gitaar – Stap in het landschap van woordkunstenaar Hugo van Wordbites en toonzetter & tekstsmid Mirte Hartland. Laat je meevoeren op hun golvende stemmen en suizende gitaren. Wandel langs open velden en kleine paadjes, op weg naar een geheime plek middenin het landschap. Ga op in woorden en klanken of in jezelf. Aanmelden is niet nodig, zorg wel dat je op tijd bent bij het verzamelpunt op het festivalterrein.

Ellen Mookhoek
Wildpluksafari & workshop

Tijd: 13.00 uur en 16.30 uur (duur: 2 uur)
>>Aanmelden (verplicht)

Onkruid als groente, zaden in je muesli en nootjes bij de borrel – na deze wandeling weet je precies waar je ze kan plukken en hoe je ze herkent! Jager en wildplukker Ellen Mookhoek neemt je mee in het landschap van Nieuw-Vennep op zoek naar eetbaar wilde planten. Na de wandeling gebruik je de gevonden boodschappen voor een lekkere kop kruidenthee en het maken van je eigen kruiden & bloemenboter. Deelname is gratis, reserveer wel je plekje via dit formulier.

Landgoed Wickevoort
Buitengewoon Landgoed

Tijd: 12.00 uur (doorlopend)
Aanmelden niet nodig

Wonen op een natuurlijke plek met een stadsboerderij en prachtig volgroeid groen, gelegen in een historische omgeving, kan dat? Jazeker! Landgoed Wickevoort biedt je het beste van twee werelden. Een lommerrijke omgeving en Haarlem op fietsafstand. Ook bijzonder is dat je samen met andere bewoners zelf vorm geeft aan je ideale woonomgeving. Kom langs en neem een kijkje in de toekomst!

Mathilde van Otterloo
Workshop Mozzarella maken

Tijd: 12.00 uur en 15.00 uur (duur: 2 uur)
>> Aanmelden (verplicht)

Het favoriete kaasje op menig italiaans slaatje, maar wat is er voor nodig om een kaas zijn lekkere smaak te geven? Tijdens deze workshop duik je in de techniek van het kaas maken en neem je je eigengemaakte mozzarella mee naar huis. Ook hoor je van kaasmaakster Mathilde van Otterloo alles over de melk uit het Amstelland, en wat de effecten zijn van rijke graslanden voor de smaak, maar ook voor de vogels!  Samen met Mathilde zal Celine Roodhart voor een inleiding zorgen. Celine is werkzaam bij Vogelbescherming Nederland komt op voor de weidevogels in ons land. In haar werk bij Vogelbescherming probeert ze bruggen te slaan tussen kennisorganisaties, terreinbeheerder en agrariërs, die samen zorg dragen voor onze boerenlandvogels. Zo is Vogelbescherming in het Amstelland bezig met het vermarkten van zuivelproducten waaronder het Rondje Rondehoep van Mathilde, een mooi frans kaasje dat bijdraagt aan het behoud van de weidevogels in het Amstelland! Deelname is gratis, reserveer wel een plekje via dit formulier.

Mies Loogman
Gene Machin

Tijd: 12.00 uur (doorlopend)
Aanmelden niet nodig

Zeg eens, wil jij liever ‘gewone’ of genetisch gemodificeerde groenten op je bord? We zijn het er allemaal over eens dat een duurzame voedseltoekomst broodnodig is. Toch zijn er grote verschillen in hoe we die toekomst gaan bereiken. Willen we in ons eetbare landschap de natuur zijn gang laten gaan, en als we dat doen, is dat voedzaam genoeg? Of kiezen we juist voor high tech oplossingen, zoals genetische modificatie? En wat zijn daar de gevolgen van? Ontdek het met de Gene Machine van ontwerpster Mies Loogman, ze komt uit een boeren familie met een bloemkoolkweker als vader.

Diverse boeren uit de omgeving haarlemmermeer
De Streekmarkt

Tijd: 12.00 uur (doorlopend)
Aanmelden niet nodig

Proef het beste uit eigen achtertuin! Op deze streekmarkt tref je de beste producten van de buren. Van zuivel tot granen en groente, ontmoet de leukste boeren en hun verhaal achter je favoriete eten. Natuurlijk valt er van alles te proeven en je kunt je boodschappentas volgooien met lokaal lekkers.

Organisatie en productie

Food Cabinet

Curator

Rob van Aerschot

Partner

Rabobank Amsterdam

zo 17 sep - 12:00 - 18:30

Locatie

Landgoed Kleine Vennep Hoofdlocatie
Hoofdweg 1041
Hoofdlocatie: Nieuw-Vennep

Link naar route en kaart
Toegangsprijs: gratis