Kunstenaar Reinjan Mulder wilde in 1974 een objectief beeld van Nederland maken. Hij legde een raster over de kaart van Nederland en bepaalde 52 willekeurige, maar exacte locaties.

Hij reisde naar deze plekken en maakte daar telkens één foto in iedere windrichting. Deze foto’s werden in 2016 in het Rijksmuseum tentoongesteld. Daar werden ze gezien door landschapsarchitect èn op dat moment kersverse Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving Berno Strootman.

Berno Strootman vroeg zich af wat er in de afgelopen 40 jaar met het landschap is gebeurd. Om daar achter te komen, gaf hij de fotografe Cleo Wächter de opdracht om het project van Reinjan Mulder zo exact mogelijk te herhalen. Het resultaat hiervan is samen met de oorspronkelijke foto’s uit 1974 gedurende de Landschapstriënnale te zien in Nieuw-Vennep.

Sprekers

Berno Strootman (Rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving) opent de bijeenkomst, waarna Reinjan Mulder (Kunstenaar, schrijver en uitgever) en Cleo Wächter (Fotograaf) spreken over objectief fotograferen.

Maartje van den Heuvel (Conservator Fotografie van de Universiteitsbibliotheek Leiden) vertelt over de invloed van schilderkunst op landschapsfotografie.

Henk Baas (Hoofd landschap bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) geeft een toelichting over de rol van fotografie bij landschapsmonitoring.

Tenslotte geef schrijver en filmer Peter Delpeut een toelichting op herfotografie en het werk van fotograaf Mark Klett.

 

objectief-nederland_reinjan-mulder
Afbeelding: Reinjan Mulder

di 5 sep - 10:00 - 13:00

Locatie

Landgoed Kleine Vennep Hoofdlocatie
Hoofdweg 1041
Hoofdlocatie: Nieuw-Vennep

Link naar route en kaart
Toegangsprijs: gratis
Aanmelden verplicht