Een oefening in democratie

Een oefening in democratie

Nederland is in beweging, maar gaat dat goed, wie heeft de regie? ‘Places of Hope’, de titel van de manifestatie en tentoonstelling, die woensdag afgesloten werden, geeft daar uitdrukking aan. Met een positieve twist. Acht maanden lang is in en rond Leeuwarden geëxperimenteerd met mogelijke oplossingen en perspectieven. Stichting Landschapstriënnale is mede-ondertekenaar van de intentieovereenkomst over het vervolg.

Misschien wel het opmerkelijkst in die zoektocht naar regie op de ruimtelijke ontwikkeling van Nederland is dat partijen elkaar opzoeken. Het ministerie van BZK was ook op de slotmanifestatie nadrukkelijk aanwezig, net als de regionale partijen en verschillende initiatiefnemers, verenigd onder de noemer ‘landmakers’. De opgaven zijn enorm en de overheid, met name het rijk, nog niet helemaal terug van weggeweest. Het is duidelijk dat al die spelers elkaar op een nieuwe manier moeten gaan ontmoeten en vinden. ‘Een oefening in democratie’, noemde curator Maarten Hajer deze ontwikkeling.

Natuurlijk is het hiermee niet afgelopen. De focus richt zich nu op Zuid Nederland. Naast Parkstad Limburg, werken we daar in Brabant met de Landschapstriënnale 2020 aan. Tal van partijen, regionaal en landelijk, zoeken elkaar op, om te laten zien hoe we de noodzakelijke transities vorm kunnen geven en nieuwe coalities sluiten, die met elkaar onze leefkwaliteit en het landschap koesteren. In september 2020 delen we de resultaten!

Door: Rob van Aerschot

Meer informatie www.placesofhope.nl

Foto: Waddenkelder – Gert Jan van Rooij

Deel dit bericht